Wednesday, September 15, 2010

LOMPAT TIKUS

Pernah x korang tengok kat TV3...Majalah 3....ha mase hari tuh ade slot pasal PARKOUR.....korang tau x ape tuh PARKOUR?...parking ke?...hehe...x la beb sebenaqnye PARKOUR tuh adalah sejenis aktiviti fizikal  yang melibatkan latihan untuk menggelakkan diri daripada halangan seperti bangunan, tembok, dan lobang jamban....

Aktiviti ini sebenarnye berasal daripada Perancis yang melibatkan seseorang itu untuk lari dan mengelakkan diri daripada halangan yang berada dekat depan diorang tuh dengan apa apa cara sekalipun seperti melompat, larilari itik, lompat katak, meniarap macam ular atau jalan2x CATWALK. Tetapi yang selalu ditekankan adalah melompat dgn memanjat dinding AND parkour lelaki nama dia 'traceur' AND yang pompuan plak 'traceuse'.


inilah dia pencipta parkour, name David Belle.

Aktiviti parkour ni boleh dilakukan kat mana mana sahaja dan selalunya aktiviti ini dilakukan di tempat tempat yang banyak bangunan seperti bandar bandar. Owh sangatlah bagus kalau budakbudak sekolah belajar PARKOUR ni yer boleh la korang fly dgn sesuka hati (specially budak asrama).

So, kalau korang nak belajar parkour ni korang kene la ade semangat, disiplin dan kadar effsiensi yang tinggi..Jnganlah first time buat, then ko x bleh melompat (sebab ko boyot sangat) teros ko nak berhenti. Korang kene wat dia secara slowslow. Firstfirst wat cam Bruce Lee melekat kat dinding, nanti bila dah expert boleh lah ko panjat KLCC...ade beran?...hehe

Selain tu, kalau nak main PARKOUR... pastikan!..ha yang ni paling utama...peralatan atau aksesori sangat2x lah penting yeap!...

Untuk bahagian badan ke atas = guna t shirt yang fit ( untuk kurangkan rintangan angin )...yang gebu tuh kalau tekeluar lemak pon tarak pape demi keselamatan ma

Untuk bahagian badan ke bawah = seluar yang ringan fabriknya..(siap boleh wat flying kick nanti)


ade beranii?


melettsss giteww!



silapsilap boleh plak terkehel tangan.


Ok byebye jaga diri!....renungrenung kan selamat beramal.:]


ps = Aku tngok ramai orang x update belog mase raya ni. Asal ek?...sume stok perot cam nak malatop balik U nnti...sabar je la.

ps = Hari ni pergi RUMAH BUKA sungguh sedap makan BAKSO...fuhhhh kelass

















Sekapur Sireh,
Hazique Mirza.



4 comments:

beruang said...

haziq,agak2 ko sesuai x men parkour neyh????
hehe

qilamahadi said...

jik uma kitee ehh
kekeke

Miss Potato said...

aku rasa kalau kau yg main ni ziq,terpeleot tangan kau.hahaha

chapaticokelat^^ said...

gamba last . B13 !! <3

Related Posts with Thumbnails