Monday, September 20, 2010

OMAIGOD JERAWATT!

Bangun pagi dengan satu jerawat besar kat pipi!.
Sumpah hidup sangat x senang seminggu ni
Sebab setiap pagi petang dgn malam mesti tempek dgn OXY yang amat ku sayangi
What the hell la kan..tuh lah penangan stress exam punya pasal
Ha sebot pasal masalah jerawat ni kali ni terbukak pulak hati nak tulis pasal jerawat aka akne aka kawah bulan aka kawah neraka jahanam....-____-'

Muka aku pon sebenaqnya x de la selicin bontot bayi or sehalus kulit telor (ok ni sungguh licin). Dan sangat jeles bila ko tengok kawan ko tuh makan benda berminyak or berkacang dengan jayanya sambil berkata "haziq ko x makan kacang ni ke?"....aku.."erk bukan tak makan tapi x suka kacang ni"..padahal memang nak elakkan

Ok dalam sibuksibuk pergi mencari solusi kat internet. Terjumpala plak artikel pasal jerawat ni.Check it out babeh!.

Jerawat kat muka ni ada macam2x jenis ko tahu.

1) Acne Vulgaris

- Ini adalah condition acne yang paling biasa dihidapi budak2x remaja dan terdiri daripada whitehead, blackhead, nodules, papules and pustules. Jerawat ni boleh berlaku dalam kadar sederhana ke terok.

2) Acne Rosacea

- Jerawat yang ni agak same dgn acne vulgaris dan selalu konpius.
- Jerawat ni selalu jadi dalam keadaan ruam yang banyak specially kat bahagian dahi, hidung dengan leher.
- Orang selalu cakap jerawat ni berlaku sebab kuat berpeloh...erm entah lah maybe kot

3) Acne Conglobata

- Jerawat jenis ni selalu jadi kat budak lelaki (maknyah pon termasuk k!)...haha....dan ini merupakan acne vulgaris yang berada dalam situasi yang kritikal.
- Simptom = jerawat2x merah yang banyak

4) Acne Fulminans
 - Hampir same dengan yang kat atas tuh dan selalunya orang yang menhidap benda ni mengalami jerawat2x batu yang besar. Sakit gila..(T.T)

5) Gram Negative Follicultis

- Ni merupakan keadaan jerawat yang terok dimana kat muka dia ade jerawat2x batu yang banyak. Kalau macam acne fulimans, jerawat batu die sikit2x tapi yang ni timbul dalam keadaan banyak Aduh seksa kot. Nak bercakap senyum ketawa sumenye terjejas. Haih...blame ur genes!..haha

6) Pyoderma Faciale

- Ha sape cakap pompuan x kena jerawat?..mentang2x la korang punye liang pori kecik ingat x kena jerawat yer?.
- Ha yang ni pon kondisi acne yang terok tapi only affect pompuan sahaja. Sama dengan gram negative follicultis, yang ni pon timbul jerawat batu dengan banyak.

Jadi, setiap penyakit tuh for sure la ada ubatnye kan?...ade jangan risau yer

1) Tips paling senang....JAGA PEMAKANAN

 - Yang ni paling penting. Jangan main belasah je apa yang korang nak makan k. Ko nak muka yang x de jerawat tapi makan makanan minyak macam minum air puteh. So janganlah expect muka yang licin betol x?..hehehe. Patikan lebihkan syur dengan buahbuahan dan kalau boleh bnyakkan makanan yang kukus or rebus or bakar k.

2) Medication....UBAT PIL.
 -Oh ini merupakan antara cara yang agak berkesan tok hilangkan jerawat. Dan yang paling berkesan apabila ubat pil tuh mengandungi bakteria yang baik seperti Acidophillus. Acidophillus ni merupakan bakteria yang terdapat dalam usus (taktaulah usus haiwan ke usus manusia) yang dikatakan berguna untuk memerangi bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

3) Minum air macam BADAK AIR

- Yang ni paling senang....semakin banyak ko minum air maka semakin bnyak toksin yang akan keluar dari badan kau dan oleh itu ko x kan berjerawat  (ok hipotesis sains aku memang selalu dapt A!)..:P

4) Tidur macam sleeping beauty

- Bukan tidur 4 5 jam sehari or 12 ke 14 jam sehari tapi adalah bagus jika korang tidur 6 8 jam sehari.
- Dinasihatkan jugak tidur malam start pukul 10. Sebab?.. antara pukul 10 ke pukul 2...proses membaik pulih sel adalah yang paling bagus. Tapi kalau student u macam kita ade ker istilah tido kol 10?..ok yang ni tak dapat dilaksanakan....hoho

5) EXERCISE!!

- Yang ni paling penting...bukan sahaja elok untuk seluruh badan but still elok tok keadaan kulit jugo.
Sebab semakin banyak ko bersenam, maka semakin banyak oksigen yang masuk ke dalam badan sebab kite akan bernafas dalam2x semasa bersenam. Result?..badan kurus muka pon berseri seri.!

6) Gunakan KIUB AIS.

- I have tried this method be4..and it works!...beli jer ais 20 posen tuh pastuh tekap kat jerawat batu. Buat 2 or 3 kali sehari. Ais ni akan melegakan kemerahan di samping dapat kawal jerawat. Kalau boleh jadikan nya sebagai amalan sebelom terjadinya jerawat.

7) MASK RIDER

- Bukan mask rider tapi facial mask...(ok sumpah lame)
- Tapi kene hati2x gak yer..kena pilih mask yang sesuai dengan diri. Pilih yang untuk kulit berjerawat.:]

Hurm, mesti korang nak tanye kan ape produk ko pakai haziq?...hehe (bajet kekwat artis)...

ok aku gunakan.......

~TIA AMELIA~


Nak kata x ok, ok  gak, nak kate ok, bolehboleh la





GUDLUCK U GUYS!






Sekapur Sireh,
Hazique Mirza.

4 comments:

hqfizulhqkim said...

tengSs bagi information!!

FITZ FITRY FUZZ said...

what? tia amelia??

Hazique Mirza said...

pijol- hhehe same same
fitz-hehe yup2x..asal?..bunyik cm terkjot jaa?

aminaim said...

pergh, tukaq profession la haziq.
jd dr sakit puan

Related Posts with Thumbnails