Thursday, November 11, 2010

FOBIA

Siapa cakap takut kepada tikus bukan satu penyakit?
Ha kami yang takuttakut tikus ni bukan nak mengadangada yer takut tikus or geli kat tikus segala.
Tapi ianya merupakan satu phobia
Bila pandang tikus mesti rasa nak muntah
Bila tengok tikus mesti rasa macam naik bulubulu roma
Bila tengok tikus mesti rasa geli tahap melampau lampau

Ok nak tahu apa penyakitnya?....
Ia nya merupakan satu fobia yang dinamakan MUSOPHOBIA
Musophobia ni ialah ketakutan yang melampaulampau terhadap tikus.
Dan ianya berlaku disebabkan mungkin orang yang menghidapi fobia ini pernah mengalami trauma terhadap tikus.

Oh ye itu sangatsangat betol
Ini memang cerita benar
Tiada yang benar melainkan yang benarbenar belaka
Cerita ini bermula masa aku form 2 dimana aku develop perasaan takut gilababi terhadap tikus ni.
Peristiwa ni berlaku 2 hari sebelom nak raya.

"FLASHBACK"

AJIK - Mak abang nak makan kueh raya kat dalam balang boleh x mak?
MAK - Kau ni bang mak tngok dah berbalang kueh ko habiskan...kata nak kurus tapi makan lagi....ha pergila
AJIK - Ok mak...hehe....

Ok tengok kuihkuih raya ok fine sungguh meliurkan
Kuih almond, tart nenas, sarang semut, apa ko nak sume ada mana x terliur kan?
Ok hari ni nak makan urm Almond la plak
Sedang asyik sebok sebok membega mengangkat balang2x kuih yang lain
Sebab nak turunkan balang almond yg atas sekali.
Tetiba!

Ternampak benda hitam berekor terbang meluncur hinggap ke baju aku
Aku ingat kan cicak la kan
So aku biar sekejap   *cicak tak takut mana pon*
Tetiba ade dengar bunyi....... *cittcittcitt*
Aku pon cam pelik
Cicak x kan bunyi cmtuh kot?
Sekali tengok...
Ya Allahhhh!

Tikusss!.......ok ini bukan lawak aku x gelak pun
Rumah bergegar aku menjerit sekuat hati
Abah yang kat bilik pon kuar cepatcepat tengok pasal ak jerit

Aku yang kat situ x tahu samaada nak pegang ker x tikus tuh....
Tapi yang pasti muka dia uww so menggelikan yer
X de nyer comel mata kebil kebil macam cerita HAMTARO tuh
Itu sume tipu belaka!....

Sekali abah amik penyapu tolak tikus tuh kat badan aku.
Aku apa lagi?..
Bogel time tuh jugak.
Bukan bogel la bukak baju je.
Pastuh terjerit jerit masuk bilik.
Bila masuk bilik pon still terjerit jerit sebab terkenagkan peristiwa tuh.
Dan disebabkan kes ni
Smpai skunk aku x boleh nampak tikus.
Rumah masuk tikus aku lah jantan x boleh harap.
Orang pertama yang akan serbu bilik
Orang pertama yang akan jerit jerit.
Ok fine 
Tikus sangat menakutkan!



!!!!!!!!!!!!!!!




p/s = kalau pergi ke pets world aku lebih sanggup gune laluan lebih jauh kalau ade part yang hamster banyakbanyak tuh


















Sekapur Sireh,
Hazique Mirza.


9 comments:

cik fara said...

lawaaak lah ko ni haziQ!
hahaha
OOOH
ingt laagi prstiwa di penang
time kite mnikmati makan mlm?
kehkeh

hakimfaridzul said...

kesian kau!

betul cakap fara, kenangan kita dengan tikus di penang lagi kelass!

hahahahahaah

ramlah melaram said...

miahahaha. aku bukan tengok tikus je dah rasa takut, dengar nama tikus pon dah geligeli. aiyarkk

Irwan Abdullah said...

nnti wife ang peminat hamster mcm mana jiq? haha

nor said...

ekekeke
ingt lg moment kat penang
yummy!!!!!!!

Hazique Mirza said...

rsc- sumpah aku ingat sampai mati!...sumpah besar wokeyh...nseb bek dah makan....tuh pon aku rase cm nnak muntah doe...besar macam kucen!

ramlah-haha same la kan kita...amboiamboi ko lame giler x dgr kesah?...bru menjengah yer....sabar jer la

Irwan- hahahaha....janganlah kau ni mcm doakan pulak..sekali anak aku nak bela hamster kan memang x la!....even dekt sekolah mase potong tikus pon aku nanges2x

FARIZ ILIO FERNANDO said...

haziq aku nak hadiah kan ko sup tikus... hehe.. nak x??

nono said...

memang x tahan ku , kalo baca yang ni ! even baca berulang kali .. hahaha .

radin fadli said...

kalau benda ni lalu bawah kaki time makan dekat table terbaik dowh!!hahaha

Related Posts with Thumbnails