Wednesday, November 10, 2010

HARAM

Kalau korang semua nak tahu, kat Malaysia ni banyak barang yang telah disenaraikan hitam @ haram oleh Jakim. Cuma media tidak memperluaskan atau tidak menghebohkan dengan lebih details mengenai barang barang yang haram tersebut and guess what?...semua barang yang haram tuh ada si sekeliling kita dan mungkin telahpun korang gune, pakai, makan, minum sebentar tadi.


Bila tengok senarai barang yg telah dihitam kan tuh, aku pun terkedu. Omaigod biar betol mase mandi tadi aku dah pun guna barang haram dan mempunyai unsur KEBABIAN iaitu sabun lux.
-_____-'. Alamak kena samak tak badan aku ni dengan air tanah?....atau diberi pelonggaran sebab saya ni orang yang tidak mengetahui?....or hehe just buat x tahu jer la!...


Erk kalau dah semua barang haram, apa kita semua nak masak?...makan?..mandi? kan?
X kan nak sabun badan gune clorox yang mang sure sure tak disenarai hitamkan sebagai barang haram? erkk....bukan saje ketuat, ketumbit, panau, kurap hilang, alamatnye dengan kaukau sekali lesap. Ok lame


Ok ni ha senarai barang2x yang disenaraikan haram oleh JAKIM.


Ha tapi babi dah memang for sure la kan haram kalau sape cakap babi tu halal memang nak kena bantaipuaspuas dengan aku.


1) Senarai barangan yang mengandungi lemak HANTUBABI


> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow



2) Senarai barang yang mengandungi kulit babi dan uri dan binatang yang xhalal


> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
> 6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak



3) Senarai barang yang mengandungi gelatin ( lemak babi dan binatang tidak halal)


> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady’s Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady’s Choice Jell
y



4) Senarai barang yang mengandungi unsur alkohol.


> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND



Mak aih banyak nyer barang yg disenaraikan haram oleh JAKIM.
Alamak AVON pun same!...
Ok kene cakap dengan mkcik aku ni yg avon tuh haram sekarang juga dan mesti reaksi dia "oh yeker  seperti biase ade mak lang kesah ker jik?"


Ok kawankawan marilah kita sahut seruan kerajaan untuk mengamalkan hidup yg sehat dan oleh itu marilah kita start hidup sebagai ORANG ZAMAN BATU.


tammat.




























Sekapur Sireh,
Hazique Mirza.

7 comments:

qilamahadi said...

aku rassa buat masa ni kau sabun guna daun tea
org kata bagus

kau jgn lupa cucuk tanam
nati senang nak makan nyahh
makan pucuk pucuk je
baru nampak macam mak dara
kekekke

Hazique Mirza said...

hahaha...
sabun teh?...
dh mane plak aku nk crik daun teh nyer kat mana kan?....
ok ker sabun tuh?

FARIZ ILIO FERNANDO said...

lepas ni kalau nak selamat... suruh kerajaan haramkan penghasilan semua brg oleh bangsa lain.. suruh org islam jer berniaga dan hasilkan semua brng halal.. tak logik la post nji haziq.. btol ker sampai coklet cadbury kegemaran aku pon haram... coklet jer pon tang mana dia campur babi.... mmg kita kena elakkan benda haram tapi somtimes kita kena faham penggunaannya tidak haram.. cthnya dlm spray ubat nyamuk akohol digunakan untuk bagi benda tu dapat spray bkn nya memabukkan sebab dalam islam benda yg memabukkan jer yg haram.. btol tak?? pasal lemak babi dan segala bagai babi tu aku tkkan percaya selagi tak ada bukti.. sekian.. aku nak pergi makan kkfc.. babai!!

Hazique Mirza said...

tuh la....mase aku buat pun aku cam tngok bapak la x lojik kan semua nyer nak haram....kalau cmtuh nak pakai aper kan dah semua benda dok pakat2x harram?....
hehe btw....jangan emo yerr......:P

FARIZ ILIO FERNANDO said...

x emo.. cuma aku rasa benda ni x logik.. so bertegas jer.. hehe

Irwan Abdullah said...

hah! LAW pun haram sebab pakai quote2 mat salleh...haha

teacher anis said...

hahaha...hadoiii...sume yg anda tulis lawaklah walaupon bende serius

Related Posts with Thumbnails