Wednesday, July 13, 2011

sentap mak nak

Bekerja apa apa pun memang banyak cabaran baik kau kerja jadik cleaner dekat jalan TAR pun. Kena maki kena puji kena hina semua itu memang rencah kehidupan. Panas berasap rasa hati bila status orang dibezakan melalui duit sampaikan kau berasa sangat bongkak dan angkuh dan memandang jelek kepada orang yang berada bawah daripada kau.

Well, nak buat macamana kan? Sabar je la. At least pengalaman mematangkan. At lleast nanti bila kita tua, bila kita dah berpangkat jangan lah kita berlaku sombong dan bongkak dengan orag bawahan.

Dah lupakan. Yang aku nak ceritakan pada post kali ini ialah tentang persepsi masyarakat. Ye diorang selalu ingat kalau orang yang kerja farmasi ni mesti lah orang yang berpengalaman dengan ubat ubat dan bila ditanya, kita boleh bagi tahu straight forwad without telling them to consult the pharmacist first. Well that's not true. Tugas kami ni cuma sebagai penjaga kedai dan cashier, means that pasal ubat ubatan memang la tak tahu.errr bukan lah tak tahu tapi mahir la. Setakat ubat cirit dengan ubat demam tuh boleh la rekemen.Tapi kalau dah kena senggugut sampai tahap separuh mati memang x dan la kitorang nak bantu.

Satu lagi situasi

Me = Welcome!......(ckp dgn trpakse)
AmoiCeeSing! = (senyum)
Me = Mau cali apa la amoi?
Amoi = Facial wash..lekemen pala saya apa pling baik
Me = Muka lu apa macam style ha amoi?
Amoi = Ini la wa ada ini jelawat la. cmna mau ilang?
(sambil bawak ke department facial products)

Me = Ni ha. Ini balang baik punya lu pakai memang licin wa kasi sama lu.
Amoi = lu jangan la kelentong sama saya.
Me = Alo. apa saya bikin mau kelentong sama lu la amoi?
Amoi = Muka lu ini macam jelawat sana sini ala hati mau rekemen ini produk sama saya ha?

S.E.N.T.A.P!


PEKERJA FARMASI MUKA KENA LICIN MACAM CERMIN LAPTOP LA?

2 comments:

Aman Ibrahim said...

pergh, mulut main ikut suka hati cakap.. ajar skit dia haha..

usher said...

hahahaha...
biasa la lumrah kehidupan bekerja.yg penting ko enjoy

Related Posts with Thumbnails