Saturday, March 2, 2013

A trip to Chiling River..

Sebelum holiday semester ni menutupkan tirai, so me and my family members telah bercadang untuk at least membuat sesuatu aktiviti yang berfaedah dan disamping menyihatkan tubuh badan. Therefore, we have decided to go to Sungai Chiling for the second time. The first time was approximately 2 or 3 years back, and all I say is that, Sungai Chiling is one of the best place in Malaysia to be visited. Perhaps it falls under "Must Go Place" in your list.

Sungai Chiling ni sebenarnya adalah Sanctuari Ikan Sungai, dimana habitat ikan ikan sungai dijaga ketahap yang maksimum di mana manusia tidak sama sekali dibenarkan untuk menangkap, menjala, memancing and so on. Jadi habitat ikan ini dibela, and therefore ikan dekat sini sangat sangat sangat la banyak. Dan sangat jinak, tapi bukanlah jinak sampai boleh dipegang, but more to u can freely feed them (well, not that so freely sebab actually DILARANG SAMA SEKALI) dan dia tak lari jauh dari tangan u. So magnificient!

So, nak pergi ke sini sebenarnya tak berapa susah. Cari sahaja Pekan Kuala Kubu dan cari jalan ke arah menuju ke Bukit Fraser. Dalam arah ke tempat tu, korang akan lalu sebuah kawasan empangan, drive pula dalam 10 minit from Pekan KK ke tempat sanctuari. Lepas dah sampai situ u just have to park your car kat roadside, sebab takde proper parking.

Then, jalan kaki ke dalam sana for another 10 more minutes. Sampai dan korang kena tulis nama masing masing dekat pondok renger dia. And that's it dan kemudian masukla kedalam hutan. TAPI perlu diingati ye, jalan ke air terjun tak semudah yang disangka, kalau korang tak nak ke air terjun pon takpe, just mandi dekat area area pondok renger tuh pon dah kira puas hati.

Tapi apa motif datang ke Sungai Chiling kalau korang takrasa sendiri dia punya real excitement kan?. So, you have to be mentally and physically fit as there are 6 checkpoints ahead! dan kadar ketaff-an dia berbeza setiap checkpoints and jugak ada kira kira 4 or 5 sungai yang kau kena menyeberang. Fuhh.

So to sumarize, the first 4 checkpoints were quite ok, mungkin bagi aku ok tapi mungkin ada sesetengah tak ok, yes and yes nak tak nak baju and kain kau akan basah, sebab kau akan seberang sungai yang sampai paras pinggang. Dan paling best bila merentasi sungai, akan ada banyak ikan yang follow sebab diorang ingat kita bawak makanan, so kalau yang dah terbiasa datang selalunya akan bawak sekali pellet ikan (my uncle), walaupun ada signboard depan muka tak boleh bagi makan ikan. =.='

Dan akhirnya! sampai juga. Oh checkpoint ke 5 agak bahaya so berhati hati skit, sebab jalan dia dah start membukit and air sungai dia sangat deras. Keep in mind <3







~THE WATERFALL~


















gambar ketiga, belah kiri, bawah. Ikan berenang depan mata oi!















pintu gerbang Sungai Chiling.













the direction.












SIAPA KATA MALAYSIA TAK LAWA?

1 comment:

jOHN aDAM said...

im not sure if u will ever read this but ive tried to find a way to contact you for a long time ever since we last spoke. if you ever read this please text me at 0173622653. Please reply to me... please do. ; )

Related Posts with Thumbnails