Monday, March 14, 2011

hujan asid pulak kali ni

A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4.30 am today. If it rains tomorrow or later, please don't go outside, be sure yo have rain protectors. It's acid rain. You may burn your skin, lose your hair or have cancer. Please pass, stay safe an remind everyone you know. (message berguna dripada puan halizah yang concern pasal hal hal alam sekitor)


Tsunami yang berlaku kat Jepun baru baru ni betol betol bagi banyak kesan negatif dan ini adalah salah satu kesan daripada tsunami itu sendiri. Disebabkan berlakunya tsunami tempoh hari, loji nuklear di Fukumi juga telah meletop dan setakat ini dijangkakan sudah 600 orang Jepun sah kena effect of radiation.

Jadi, perlu berhati hati yer semua. Besok kalau hujan pastikan! pakai payung, kalau nak lebih selamat lagi pakai baju hujan tu, or kalau besok terlupa bawak payung, pastikan stay kat bangunan dan jangan redah hujan tersebut kerana dikhuatiri kita pun boleh affected dengan hujan tersebut. Siapa siapa yang ada kelas petang besok, dan tetiba plak hujan, cakap kat lecturer tuh supaya cancel kelas!. 

Tak sangka pulak kesan tsunami tu sampai cmni sekali kan? Dari hari tu berlaku tsunami, sampai sekarang rasa macam environment rasa macam pelik semacam je, macam petang tadi entah kenapa hujan tiba tiba lebat, petir gilagila punya kuat, angin plak bukan dah bertiup sepoi sepoi bahasa dah ni, silap silap pokok besor depan bilik tuh pon boleh tumbang ok fine sumpah tadi macam nak tumbang!

Kalau macam ini lah setiap hari, nak berak pon tak senang!

4 comments:

hqfizulhqkim said...

betol tu haziq, rasa lain je kan..

SoLy SoLicious said...

tadi pun dah terkena hujan.. addooii..

dhiya nadia said...

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/RakyatkitadiFukushimadipindahketempatselamat/Article

dhiya nadia said...

ahahaha..tak payah tunggu nuklar pecah...dunia kite mmg dah tercemar...kat malaysia nie pon depa tak nak tapis bahan2 kimia yg kwsan industri lepaskan...sesuke hati mak bapak depa je lepaskan asap ke udara...

Related Posts with Thumbnails